luni, septembrie 25, 2006

Francofonia vs. Francofobia

A inceput summitul mileniului, cea mai mare, super, mega, benga manifestatie gazduita de Bucuresti. Probabil este si cel mai 'iubit' eveniment de bucuresteni dupa mineriade. Ce cautam noi in aceasta organizatie e greu de inteles. Daca luam lista tarilor din Europa care fac parte din organizatie ne gasim pe noi (impreuna cu fratii de peste Prut) si pe bulgarii (fratii de peste Dunare) potriviti acolo fix ca nuca in perete. Se pare ca aceste natii (romanii si bulgarii) au o dorinta nemaintalnita de a fi bagati peste tot (CE, NATO, UE), de parca nu ne-a bagat destul istoria in diverse situatii. Oricum fratii nostri francezi nu au scapat nici o ocazie de a ne face "tiganii europei" in ultimii 16 ani, asa ca se explica atractia noastra spre ei pe principiul ca ce nu poti avea e cel mai dorit lucru. Noi nu putem avea respectul lor. Nu ca ne-ar ajuta la ceva respectul unei tari care, desi e ditamai tara, a stat capra cam in toate razboaiele duse in zona aceea de la Napoleon incoace (asta pana nu i-au ajutat pe rand englezii sau americanii) .

Daca luam insa si tariile din Africa si Asia incepem sa ne simtim ca in largul nostru: Benin, Ciad, Cambodgia, Rwanda, Vietnam sunt doar cateva din tariile in care 'democratia' este la fel de cunoscuta precum sapunul pentru calatorii cu RATB. Printre sefii de stat, guvern, trib care o sa ne viziteze tara apar si prieteni vechi. Mai exact prieteni de-a lui Nea Nicu' (printre ei si presedintele Beninului, parca) care e sef la el in sat (n-am mancat nici o litera) de vreo 40 de ani. De unde si vorba, la vremuri noi, tot noi.

Daca ne uitam si pe lista tarilor care au organizat acest summit, Bucurestiul e intr-o companie selecta: Ouagadougou, Hanoi, Cotonou, Mauritius etc. Probabil ca s-au gandit francezii ca din doi in doi ani (cand se organizeaza summitul) sa-si duca tot guvernul in diverse tarii exotice. Acum a venit randul Romaniei. Ma si intreb daca baietii de la Ouagadougou au rezervat si ei o banda speciala sa treaca toate camilele cu girofar din coloana oficiala atunci cand au organizat conferinta.


Imi pare rau de un singur lucru, ca nu mai ploua. Ca sa ne explice cei de la ApaNova (care-s francezii) ca straziile se inunda pentru ca tragem noi apa de dimineata (va mai aduceti aminte de anul trecut, nu?). As fi vrut sa-i vad spunandu-i lui monsieur Chirac sa nu mai faca dus de dimineata ca altfel tre' sa schimbe limuzina cu yachtul.



Cand ma fac mare ma fac Gigi Becali si imi iau elicopter.

2 comentarii:

Anonim spunea...

mda..trebuuia sa comenteeze cineva...doar nu postezi pt tine..tu postezi tu dai cu capu

Anonim spunea...

deocamdata asta fac..da' nu ma deranjeaza foarte tare :). Ce pot sa-mi doresc de la un blog 'vechi' de 3 zile. Vedem cum evolueaza si apoi ma apuc sa-i 'spamuiesc' pe toti cu adresa asta (mai ales ca am promis ca n-o s-o fac in primul post).
Oricum, mersi de comment...sa speram ca ai deschis o cale lunga.