S-a facut liniste si toti participantii la petrecere asteapta sa vada ce ai de spus in cinstea sarbatoritului. Ai avea multe de zis, insa te sacaie un nod in gat, nu prea mai ai voce si ochii celor 20 de prieteni par sa te sfredeleasca.
Si asta chiar daca esti in mijlocul unor cunoscuti, cu care te simti bine! Ce s-ar intampla daca ai avea de tinut un discurs in fata managementului companiei ori in fata unei sali arhipline?
Specialistii in comunicare spun ca emotiile pentru o prezentare in public sunt firesti, insa asta nu inseamna sa te lasi prada lor. Foarte importante, spune Andy Szekely, trainerul companiei AS Training & Coaching, sunt ultimele doua minute din pregatirea pentru discurs si primele din prezentarea propriu-zisa.
Cu cat te pregatesti mai bine, cu atat reusesti sa captezi mai usor atentia auditoriului, inca de la inceput. Pentru reusita, fa exercitii acasa, in fata oglinzii, si apoi incearca un experiment in fata familiei ori a prietenilor apropiati. Cand vei constata ca nu este atat de greu, increderea va veni de la sine.
Stii ce vrei?
La workshopul „Pregatirea psihologica a speakerilor publici” pe care l-a sustinut recent, Andy Szekely a subliniat cat de important este sa stii ce vrei sa obtii in urma discursului.
„Daca stii asta, 50% din succes iti este asigurat”, sustine trainerul. Si asta pentru ca, daca ai un obiectiv bine delimitat, cu siguranta si discursul tau va avea coerenta. Practic, nu vei avea incotro: va trebui sa punctezi anumite aspecte, astfel incat sa ajungi la rezultatul dorit de tine (de exemplu, sa convingi publicul ca ideea ta este buna ori sa-i determini sa cumpere o carte).
Interactioneaza cu auditoriul!
Pentru a capta atentia publicului, incearca sa interactionezi cu el. Poti sa adresezi intrebari si sa incurajezi raspunsurile (in fond, si cei din public au trac!). „Daca esti creativ si vei implica oamenii in discurs, vei reusi”, considera Andy Szekely.
Si uita-te la oameni cand le vorbesti! Daca nu poti sustine privirea cuiva, daca cineva din public te intimideaza, nu trebuie sa te panichezi si sa incepi sa te balbai. Mai bine muta-ti privirea deasupra ochilor, pe fruntea celui care te priveste insistent.
Cum m-am descurcat?
Iti vei da seama cat de bine te-ai descurcat in functie de reactia oamenilor: cat de mult au aplaudat (nu doar din politete!), cati vin la tine dupa prezentare, sa stea de vorba, sa te felicite, sa-ti stranga mana. „Ca sa se intample asta, trebuie sa te gandesti inca de la bun inceput ce ar putea sa mearga prost si sa gasesti solutii de rezolvare”, explica Andy Szekely.
Trainerul mai atentioneaza ca se poate intampla ca in ziua prezentarii sa nu fii in cea mai buna forma (din motive personale, sa spunem).
Dar asta nu este o scuza pentru esec! „Trebuie sa inveti sa-ti controlezi starea. In momentul in care incepi sa vorbesti, singurele lucruri care trebuie sa te mai intereseze sunt ce ai de spus si publicul. Un chirurg opereaza indiferent de ceea ce i s-a intamplat in acea zi”, concluzioneaza Szekely.
luni, decembrie 03, 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Cum sa vorbesti in public, de Dale Carnegie ..interesanta cartea!
Trimiteți un comentariu