Guma sau plasturii cu nicotina, spray-ul nazal, inhalatorul cu nicotina si medicamentele antifumat te ajuta sa renunti la tigari.
Aproximativ 500.000 de europeni au incercat sa se lase de fumat cu cel mai nou medicament din lume, Champix, arata datele dupa primul an de la lansarea lui in Europa. Medicamentul, care se gaseste de jumatate de an si in farmaciile din Romania, nu este singurul tratament ce vine in ajutorul romanilor care doresc sa renunte la tigari. Un alt medicament antifumat, Zyban, a fost lansat in 2002 in tara noastra.
Daca cele doua medicamente ti se par metode mult prea dure, medicii iti mai recomanda plasturii sau guma cu nicotina, care au mai putine efecte secundare. Spray-ul nazal si inhalatorul cu nicotina sunt alte metode care ajuta insa din pacate nu se gasesc inca la noi.
Cea mai mare rata de reusita in randul medicamentelor o are Champix, spun specialistii.
Un studiu realizat in 2006 privind eficacitatea acestui medicament, prezentat in Jurnalul Asociatiei Americane de Medicina, arata ca, dupa noua saptamani de la decizia de a renunta la fumat, peste 20% dintre fumatorii care au primit Champix au stat departe de tigari. Dintre cei care au primit Zyban, 16% s-au tinut de cuvant.
Greata si ganduri sinucigase
Cu toate acestea, specialistii atrag atentia asupra efectelor secundare. „Cel mai posibil, pacientii vor simti o greata puternica, in mare parte cauzata si de modul defectuos in care se administreaza medicamentul, fara apa suficienta”, avertizeaza Jotham Coe, unul dintre cercetatorii care a pus la punct formula medicamentului.
Saptamana trecuta, Administratia pentru Siguranta Medicamentelor din SUA (FDA) a avertizat ca este posibil ca acesta sa provoace pacientilor ganduri sinucigase. FDA sfatuieste persoanele care iau Champix sa anunte doctorul daca au astfel de ganduri.
De ce este greu sa renunti?
Studiile arata ca fumatorilor inraiti le este imposibil sa se lase de tigari doar cu ajutorul vointei. „Acestia au in creier o anumita categorie de receptori de care se leaga nicotina si care sunt responsabili de eliberarea dopaminei, o substanta care da senzatia de bine asociata fumatului. Daca incearca sa se lase de fumat, cantitatea de dopamina scade si astfel apar simptomele sevrajului. Fumatorii carora le e usor sa se lase de tigari nu au acesti receptori”, ne-a explicat Eva Kralikova, profesor asistent la Universitatea Charles din Praga.
Statisticile la nivel mondial arata ca doar 2% dintre cei care incearca sa se lase de fumat reusesc doar cu propria vointa. Cel mai mare procent de reusita este la cei care fac terapie (consiliere) combinata cu medicamente (40%).
marți, noiembrie 27, 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!
sint si eu fumator de peste 20 de ani as dori sa ma las si eu de fumat dar nu imi vine sa cred de aceste medicamente
Trimiteți un comentariu