marți, august 05, 2008

Cu bicicleta (inchiriata) prin Bucuresti

Citesc un ultima vreme despre proiectul Cicloteque care va permite bucurestenilor sa inchirieze biciclete dupa modelul parizian Velib.
Subiectul a starnit in societatea romaneasca o discutie mai ampla despre motivele pentru care la romanii bicicleta nu este printre mijloacele favorite de transport.
In blogosfera, pulifriciul de serviciu a decretat:

Am tot văzut biciclete prin oraşele civilizate. Folosite de tot felul de oameni, de la puştani la doamne de 50 de ani. La noi, cine are tupeul să se suie pe bicicletă, la ce trafic e? Sinucigaşii. Până nu există bandă dedicată şi respectată, mersul cu bicicleta e un vis şi un risc pe care nu vreau să mi-l asum.


Hai sa facem o scurta analiza pe textul strambului. Va mai aduceti aminte de o vreme in care cozile la benzina tineau cu zilele, in care puteai sa mergi cu masina doar o data la doua duminici, in care asteptai mijloacele de transport in comun si cate o ora doar pentru a merge spanzurat de bara mai mult atarnat in afara decat in autobuz/ tramvai/ troleu? Dar mai tineti minte bicicletele pegas? Pentru ele nu iti trebuie aprobare ca sa ti le cumperi si totusi cati romani mergeau cu bicicleta inainte de '89?

Ne minunam azi ca la Amsterdam 90% din populatie are bicicleta proprie, ca in Copenhaga exista cateva sute de kilometrii de pista speciala pentru biciclete, dar uitam ca nea' Nicu ne-a creat cele mai bune conditii ca sa ne dezvlotam si noi romanii acest hobby. Insa nu, romanii au preferat in continuare sa stea cu noptiile la cozi la benzina, sa atarne pe barile ITB-ului etc.

Pai si acum mai zosolica, cand tot taranu' are bani de masina vrei ca sa ne apucam sa facem benzi speciale pentru biciclete ca sa convingem romanul ca asta e singura sansa pentru ca sa se deplaseze civilizat din punctul A in punctul B? Nu e un fel de a pune caruta inaintea boilor?

Nu ma intelegeti gresit, sunt sofer si am si bicicleta. Au fost perioade in care faceam zilnic drumul Berceni-Militari pe doua roti, nu mi-ar placea nimic mai mult in Bucuresti decat sa existe aceeasi atitudine fata de biciclete si biciclisti ca la Londra de exemplu, dar sa fim seriosi, romanul (care are masina) prefera sa moara in ea facand 3 ore pe drum decat sa mearga pe jos, cu bicicleta sau RATB-ul.

Niciun comentariu: